Suske en Wiske - De Fameuze Fanclub (Erkende Suske en wiske vereniging)
 

Eerste Willy Vandersteenprijs naar Brecht Evens

Gepubliceerd op donderdag 20 mei

UPDATE: De eerste Willy Vandersteenprijs wordt in juni uitgereikt aan Brecht Evens (1986). De jonge striptekenaar krijgt de prijs voor zijn striproman "Ergens waar je niet wil zijn". Meer informatie over onder meer de motivatie vind je hier.

Op 4 juni wordt, tijdens de opening van de Stripdagen Haarlem, de eerste Willy Vandersteenprijs uitgereikt. Een nieuwe prijs in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis de Buren in Brussel, in samenwerking met Strip Turnhout en Stripdagen Haarlem, respectievelijk de grootste stripfestivals van Vlaanderen en Nederland.
De prijs, die de naam draagt van Willy Vandersteen (1913-1990) de populairste stripmaker aller tijden in Vlaanderen én Nederland, bekroont het volgens de jury beste Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar. De prijs zal afwisselend worden uitgereikt in Haarlem en Turnhout. De winnaar krijgt 5.000 euro, en een tentoonstelling over het boek die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn. De nieuwe prijs vervangt de Grand Prix van de Stripdagen Haarlem en de debuutprijs van de stad Turnhout.

Leen Vandersteen, dochter van de tekenaar, wordt voorzitster van de jury. Verder zal de jury bestaan uit Hein Van Putten (art-director van de Volkskrant), Ineke Horst (uitbaatster Stripwinkel Sjors Dordrecht), Noël Slangen (communicatiespecialist en stripkenner), Jan Smet (stichter Bronzen Adhemar, Stripgids en het Turnhoutse stripfestival) en Frank Van Leemput (advocaat en stripkenner). De voorzitter van de jury leidt de debatten, maar is zelf niet stemgerechtigd.

Tijdens de Stripdagen Haarlem wordt ook de VPRO Debuutprijs uitgereikt, voor het beste Nederlandstalige stripdebuut van de afgelopen twee jaar. Stichting Clickburg reikt de Clickie Awards uit, voor de beste webcomics in de categorieën Epic, Gag en Medium.
De Haarlemse binnenstad is op 5 en 6 juni volledig omgetoverd tot het stripparadijs van de Benelux met honderden kramen, signerende tekenaars, tentoonstellingen, lezingen en nog veel meer. Zeker een bezoek waard!

Kijk hier voor meer informatie over beurzen.

Bron: Stripdagen Haarlem

Nieuws

 • Suske en Wiske in De Telegraaf

  Goed nieuws voor Nederlandse fans van Suske en ...
  Lees meer...

 • Het betoverende boek

  Bij het begin van de Jeugdboekenmaand in Vlaand...
  Lees meer...

 • Lambik Plastiek

  Op 13 maart verschijnt Suske en Wiske 347: Lamb...
  Lees meer...

Fandag 2019

Fandag zondag 14 april 2019

Op deze dag organiseert de Fameuze Fanclub alweer de 32ste Suske en Wiske Fandag! Het wordt een waar feest voor de echte liefhebber en voor het hele gezin! Ook in 2019 weer in MeetingDistrict, Blokhoeve 2a in Nieuwegein.

Noteer het in je agenda en hou deze website en onze Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

Lees meer...

Ledenactie, op=op!

Wees er snel bij...!

"De stuivende stad" is in een exclusief en uniek jasje gestoken, speciaal voor een grandioze ledenactie van de fanclub. Kijk snel hier!