Suske en Wiske - De Fameuze Fanclub (Erkende Suske en wiske vereniging)
 

Eerste Willy Vandersteenprijs naar Brecht Evens

Gepubliceerd op donderdag 20 mei

UPDATE: De eerste Willy Vandersteenprijs wordt in juni uitgereikt aan Brecht Evens (1986). De jonge striptekenaar krijgt de prijs voor zijn striproman "Ergens waar je niet wil zijn". Meer informatie over onder meer de motivatie vind je hier.

Op 4 juni wordt, tijdens de opening van de Stripdagen Haarlem, de eerste Willy Vandersteenprijs uitgereikt. Een nieuwe prijs in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis de Buren in Brussel, in samenwerking met Strip Turnhout en Stripdagen Haarlem, respectievelijk de grootste stripfestivals van Vlaanderen en Nederland.
De prijs, die de naam draagt van Willy Vandersteen (1913-1990) de populairste stripmaker aller tijden in Vlaanderen én Nederland, bekroont het volgens de jury beste Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar. De prijs zal afwisselend worden uitgereikt in Haarlem en Turnhout. De winnaar krijgt 5.000 euro, en een tentoonstelling over het boek die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn. De nieuwe prijs vervangt de Grand Prix van de Stripdagen Haarlem en de debuutprijs van de stad Turnhout.

Leen Vandersteen, dochter van de tekenaar, wordt voorzitster van de jury. Verder zal de jury bestaan uit Hein Van Putten (art-director van de Volkskrant), Ineke Horst (uitbaatster Stripwinkel Sjors Dordrecht), Noël Slangen (communicatiespecialist en stripkenner), Jan Smet (stichter Bronzen Adhemar, Stripgids en het Turnhoutse stripfestival) en Frank Van Leemput (advocaat en stripkenner). De voorzitter van de jury leidt de debatten, maar is zelf niet stemgerechtigd.

Tijdens de Stripdagen Haarlem wordt ook de VPRO Debuutprijs uitgereikt, voor het beste Nederlandstalige stripdebuut van de afgelopen twee jaar. Stichting Clickburg reikt de Clickie Awards uit, voor de beste webcomics in de categorieën Epic, Gag en Medium.
De Haarlemse binnenstad is op 5 en 6 juni volledig omgetoverd tot het stripparadijs van de Benelux met honderden kramen, signerende tekenaars, tentoonstellingen, lezingen en nog veel meer. Zeker een bezoek waard!

Kijk hier voor meer informatie over beurzen.

Bron: Stripdagen Haarlem

Nieuws

 • Een digitale strip voor het goede doel

  Strips lezen voor het goede doel? Het kan! YIEH...
  Lees meer...

 • Gepersonaliseerde albums bij YIEHA

  Vanaf 29 november kunnen via het online strippl...
  Lees meer...

 • Wilbert van der Steen wint Willy Vandersteenprijs 2017

  Op 23 november werd in het provinciaal Suske en...
  Lees meer...

Fandag 2018

Fandag 8 april 2018

Op deze dag organiseert de Fameuze Fanclub alweer haar 31ste Suske en Wiske Fandag! Het wordt een waar feest voor de echte liefhebber en voor het hele gezin! Ook in 2018 weer in MeetingDistrict, Blokhoeve 2a in Nieuwegein.

Noteer het in je agenda en hou deze website en onze Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

Ledenactie, op=op!

Wees er snel bij...!

"De stuivende stad" is in een exclusief en uniek jasje gestoken, speciaal voor een grandioze ledenactie van de fanclub. Kijk snel hier!