Suske en Wiske - De Fameuze Fanclub (Erkende Suske en wiske vereniging)
 

Eerste Willy Vandersteenprijs naar Brecht Evens

Gepubliceerd op donderdag 20 mei

UPDATE: De eerste Willy Vandersteenprijs wordt in juni uitgereikt aan Brecht Evens (1986). De jonge striptekenaar krijgt de prijs voor zijn striproman "Ergens waar je niet wil zijn". Meer informatie over onder meer de motivatie vind je hier.

Op 4 juni wordt, tijdens de opening van de Stripdagen Haarlem, de eerste Willy Vandersteenprijs uitgereikt. Een nieuwe prijs in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis de Buren in Brussel, in samenwerking met Strip Turnhout en Stripdagen Haarlem, respectievelijk de grootste stripfestivals van Vlaanderen en Nederland.
De prijs, die de naam draagt van Willy Vandersteen (1913-1990) de populairste stripmaker aller tijden in Vlaanderen én Nederland, bekroont het volgens de jury beste Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar. De prijs zal afwisselend worden uitgereikt in Haarlem en Turnhout. De winnaar krijgt 5.000 euro, en een tentoonstelling over het boek die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn. De nieuwe prijs vervangt de Grand Prix van de Stripdagen Haarlem en de debuutprijs van de stad Turnhout.

Leen Vandersteen, dochter van de tekenaar, wordt voorzitster van de jury. Verder zal de jury bestaan uit Hein Van Putten (art-director van de Volkskrant), Ineke Horst (uitbaatster Stripwinkel Sjors Dordrecht), Noël Slangen (communicatiespecialist en stripkenner), Jan Smet (stichter Bronzen Adhemar, Stripgids en het Turnhoutse stripfestival) en Frank Van Leemput (advocaat en stripkenner). De voorzitter van de jury leidt de debatten, maar is zelf niet stemgerechtigd.

Tijdens de Stripdagen Haarlem wordt ook de VPRO Debuutprijs uitgereikt, voor het beste Nederlandstalige stripdebuut van de afgelopen twee jaar. Stichting Clickburg reikt de Clickie Awards uit, voor de beste webcomics in de categorieën Epic, Gag en Medium.
De Haarlemse binnenstad is op 5 en 6 juni volledig omgetoverd tot het stripparadijs van de Benelux met honderden kramen, signerende tekenaars, tentoonstellingen, lezingen en nog veel meer. Zeker een bezoek waard!

Kijk hier voor meer informatie over beurzen.

Bron: Stripdagen Haarlem

Nieuws

 • Exclusieve Amoras T-shirts bij JBC

  De Belgische modeketen JBC lanceert een stoere ...
  Lees meer...

 • De Beestige Brug

  In opdracht van Regionaal Landschap De Voorkemp...
  Lees meer...

 • Force Of Gold

  Al in de zomer stuurde Standaard Uitgeverij naa...
  Lees meer...

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De nieuwsbrief zal 2-maandelijks verschijnen en is bedoeld voor iedere fan van Suske en Wiske. De leden die hun email-adres bij de fanclub bekend hebben gemaakt, zijn automatisch ingeschreven. Om er zeker van te zijn dat u de nieuwsbrief ontvangt, kunt u zich hier aanmelden.

Fanclubdag 2014

Fanclubdag 6 april 2014

Klik hier voor foto's van de Suske en Wiske dag!

Ledenactie, op=op!

Wees er snel bij...!

"De stuivende stad" is in een exclusief en uniek jasje gestoken, speciaal voor een grandioze ledenactie van de fanclub. Kijk snel hier!

Agenda

 • Zeventiende ledenvergadering

  zondag 2 november

  11:00 - 15:00 uur

  Lees meer...