Suske en Wiske - De Fameuze Fanclub (Erkende Suske en wiske vereniging)
 

Lollige Lambik populairste personage

Gepubliceerd op dinsdag 2 augustus

De vaak lollige en vermakelijke Lambik is gekozen tot het populairste personage in de Suske en Wiske strips. Studenten van Saxion Hogescholen Deventer onderzochten de populariteit van diverse stripfiguren in de Suske en Wiske strips. Zij ondervroegen verschillende doelgroepen en generaties. Ook de leden van de Fameuze Fanclub en bezoekers van de Suske en Wiske tentoonstelling in CODA Museum werden gevraagd naar hun favoriete Suske en Wiske stripfiguur.

Uit de resultaten van de enquête, die middels een representatieve steekproef is afgenomen, blijkt dat de ongedwongen losbol Lambik bij de lezers favoriet is. Lambik duikt als loodgieter annex detective op in het derde Suske en Wiske album De sprietatoom en werd daarna snel populair vanwege zijn komische rol. Krachtpatser Jerom, die als sterke man een rol vervult waar elk kind van droomt, komt op de tweede plaats. Tante Sidonia volgt Jerom op de voet met een notering op de derde plek in de ranglijst. Opvallend is dat Suske en Wiske zelf niet de meest voor hand liggende favorieten zijn. Wiske staat bijvoorbeeld pas op de vierde plaats. Alleen bij meisjes jonger dan vijftien jaar staat Wiske op nummer één. Bij de Suske en Wiske fans eindigt Suske op de derde plaats. Suske en Wiskefans hebben zich verenigd in de Fameuze Fanclub die inmiddels ruim 2.200 leden telt.

De studenten van Saxion Hogescholen Deventer onderzochten ook andere zaken. Zo blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden één of meer Suske en Wiske albums in huis heeft. Een klein deel heeft zelfs meer dan honderd albums in huis. Uit onderzoek onder de bezoekers CODA Museum Apeldoorn blijkt dat de Suske en Wiske tentoonstelling vooral bezocht wordt omdat het een leuk (gezins)uitje is en de Suske en Wiske strips geliefd zijn. Met een gemiddeld rapportcijfer van een acht mag de tentoonstelling gerust een succes genoemd worden. Vooral het feit dat de tentoonstelling vergezeld gaat van activiteiten en diverse speeltafels wordt zeer gewaardeerd. Bezoekers kunnen in de tentoonstelling zelf volop aan de slag. De striptekentafel wordt daarbij het hoogst gewaardeerd. Maar ook het armpje te drukken met Jerom gooit hoge ogen, evenals de spannende speurtocht door de tentoonstelling.

Suske en Wiske tentoonstelling De tomeloze tijdreizigers in CODA Museum
De Suske en Wiske tentoonstelling De tomeloze tijdreizigers in CODA Museum Apeldoorn is nog tot 30 oktober 2011 te zien. In deze tentoonstelling worden Suske en Wiske gevolgd van hun eerste verhaal tot nu. De avonturen van Suske en Wiske verschijnen al meer dan 65 jaar en zijn nog steeds erg populair. Willy Vandersteen en zijn opvolgers halen hun inspiratie voor de verhalen overal vandaan. Uit de geschiedenis en de kunst, maar ook uit volksverhalen en de actualiteit. CODA Museum presenteert met Suske en Wiske een echte gezinstentoonstelling die jong en oud aanspreekt. Aan de tentoonstelling zijn recent nog een aantal nieuwe actieve elementen toegevoegd. Bezoekers kunnen in de Teletijdmachine van professor Barabas stappen waarmee ze in een heus Suske en Wiske avontuur belanden of plaatsnemen aan de elektrotafel en puzzeltafel.

Voor bezoekers tot en met 15 jaar is de tentoonstelling gratis te bezoeken. CODA organiseert regelmatig activiteiten en evenementen rondom de tentoonstelling.
Kijk voor meer informatie op www.coda-apeldoorn.nl/suskeenwiske

Openingstijden CODA Museum
Dinsdag      10.00 – 17.30 uur
Woensdag  10.00 – 17.30 uur
Donderdag  10.00 – 20.30 uur
Vrijdag        10.00 – 17.30 uur
Zaterdag     10.00 – 17.00 uur
Zondag       13.00 – 17.00 uur
Maandag     gesloten

Nieuws

 • Suske en Wiske in De Telegraaf

  Goed nieuws voor Nederlandse fans van Suske en ...
  Lees meer...

 • Het betoverende boek

  Bij het begin van de Jeugdboekenmaand in Vlaand...
  Lees meer...

 • Lambik Plastiek

  Op 13 maart verschijnt Suske en Wiske 347: Lamb...
  Lees meer...

Fandag 2019

Fandag zondag 14 april 2019

Op deze dag organiseert de Fameuze Fanclub alweer de 32ste Suske en Wiske Fandag! Het wordt een waar feest voor de echte liefhebber en voor het hele gezin! Ook in 2019 weer in MeetingDistrict, Blokhoeve 2a in Nieuwegein.

Noteer het in je agenda en hou deze website en onze Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

Lees meer...

Ledenactie, op=op!

Wees er snel bij...!

"De stuivende stad" is in een exclusief en uniek jasje gestoken, speciaal voor een grandioze ledenactie van de fanclub. Kijk snel hier!