Suske en Wiske - De Fameuze Fanclub (Erkende Suske en wiske vereniging)
 

Strips op de Markt lustrum editie

Gepubliceerd op maandag 25 april

De rode ridder is onze hoofdgast
Op zondag 1 mei 2011 wordt voor de vijfde keer het stripevenement Strips op de Markt georganiseerd. Deze Goudse stripbeurs kent ondanks haar relatieve korte bestaan inmiddels een rijke traditie. Ieder jaar tijdens de eerste (koop)zondag van de maand mei worden duizenden strips te koop aangeboden bij een lange sliert handelaren, winkeliers, uitgeverijen en stripbladen en striporganisaties. Eveneens is het een goede gewoonte om de dag rondom een bekende stripfiguur op te bouwen. Na Kuifje, Suske en Wiske, Storm en Donald Duck is het dit keer De rode ridder die Gouda met een bezoekje vereerd. Natuurlijk zijn de auteurs, Rotterdammer Martin Lodewijk (eveneens bekend van Agent 327) en de Belg Claus Scholz van de partij.

Regio-evenement
Strips op de Markt heeft inmiddels een standaard plaats op de strip- maar ook op de gemeentelijke agenda verovert. De eerste zondag van mei worden strips en Gouda één. Door haar kleinschalige en openbaar toegankelijke karakter is het een beurs voor velen geworden. De harde kernverzamelaar vindt er een keur aan gezochte albums uit alle tijden maar ook de gewone stripliefhebber gaat er zijn of haar reguliere stripseries compleet kunnen maken. Doordat de beurs in het stadshart van Gouda rondom het eeuwenoude gotische stadhuis wordt gehouden, is het zelfs voor dagjesmensen en winkelende publiek aangenaam vertoeven. Het is daarom maar ook doordat er geen toegangsgeld geheven wordt een kleine stap voor vele regionale omwonenden een goede reden om Gouda eens met een bezoekje te vereren.

De rode ridder
En er is meer dan strips alleen. Zoals aangegeven is De rode ridder dit jaar onze speciale gast. De rode ridder is dit jaar namelijk 65 jaar geworden. Alle reden om hem eens in het zonnetje te zetten en naar Gouda te halen. Al in 1946 verschenen de eerste korte verhalen over deze held in een jeugdbijlage van de Gazet van Antwerpen. Leopold Vermeiren, een schoolinspecteur, schreef deze verhalen, nog niet wetende dat zijn held 65 jaar later nog steeds avonturen zou beleven. De verhalen werden van illustraties voorzien door Jan de Simpele, van een echte strip was nog geen sprake. Al snel verschenen de verhalen gebundeld in boeken en later werd het illustratiewerk overgenomen door Karel Verschuere. Die werkte daarvoor al samen met Willy Vandersteen die aan zijn Suske en Wiske-imperium bouwde. Verschuere richtte zich op het verstrippen van de verhalen die in de begintijd werden geschreven en geschetst door Vandersteen. Vermeiren was als schoolinspecteur niet zo gek op strips - ook in België vond men strips geen goede uitwerking op de jeugd hebben – en gaat en andere weg in. Eind 1959 verschijnt de eerste De rode ridderstrip. Later zijn er andere tekenaars die de strip overnemen waarvan Karel Biddeloo het langste dienst doet. Eind jaren 1960 stapt hij in om tot zijn overlijden in 2004 te blijven tekenen. Kort na zijn overlijden nemen Martin Lodewijk (scenario’s) en Claus Scholz (tekeningen) samen het stokje over. Strips op de Markt richt een unieke eendaagse tentoonstelling in op de bovenzaal van stadscafé De Zalm die wordt samengesteld door een van de grootste Willy Vandersteenverzamelaars die Nederland rijk. Uiteraard zijn beide huidige auteurs present voor een (hand)tekening.

Striptekenaars
De volgende tekenaars komen naar Strips op de Markt. Eric Heuvel (Bud Broadway, January Jones), Marc Verhaegen (Michiel de Ruyter, Vincent van Gogh), Stephan Timmers (Mountain Mike), Fred de Heij (Filo, Haas), Peter Boersma (cartoonist Goudse Post), Wilma van den Bosch en Pascal Oost (Disneytekenaars), Kees Sparreboom (Boot & Van Dijk), Robert van der Kroft (Sjors en Sjimmie, Claire), Peter Nuyten (Auguria), Herman Roozen (Eefenement, Opa) en Bert Bus (Archie, de man van staal, Stef Ardoba) zijn zeker aanwezig. Van deze laatste verschijnt als primeur in Gouda een speciale uitgave van Stef Ardoba. Bert Bus kleurde het achtste en laatste verhaal (De levenplukker) van deze stripheld in om die in Gouda te presenteren in een speciale uitgave in een kleine oplage. De eerdere uitgave in zwart-wit is bijkans onvindbaar of alleen tegen honderden euro’s verkrijgbaar. Onze hierboven genoemde lijst is nog niet compleet; op onze website staan alle tekenaars. Eén ervan noemen we hier nog speciaal: Zarah Bos, de zeventienjarige Goudse werd in maart dit jaar Nederlands kampioen striptekenen voor de jeugd tijdens een competitie het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Op 1 mei is zij onze speciale gast.

Kortom zondag 1 mei 2011 is om vele redenen een mooie dag om naar Gouda te komen!

Belangrijkste gegevens
1 mei 2011
10.00 uur tot 17.00 uur
Locatie op de markt in Gouda; kramen rondom het stadhuis
website

Nieuws

 • Extra voordeel voor onze 30 trouwste leden

  De Fameuze Fanclub bestaat dit jaar 30 jaar! ...
  Lees meer...

 • Versus 117

  Deze week kunnen alle leden Versus 117 in de br...
  Lees meer...

 • De charmante chirurg

  Van De Charmante Chirurg werden twee versies ge...
  Lees meer...

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De nieuwsbrief zal 3-maandelijks verschijnen en is bedoeld voor leden van de fanclub. De leden die hun email-adres bij de fanclub bekend hebben gemaakt, zijn automatisch ingeschreven. Om er zeker van te zijn dat u de nieuwsbrief ontvangt, kunt u zich hier aanmelden.

Fanclubdag 2017

Fanclubdag 9 april 2017

Op deze dag organiseert de Fameuze Fanclub alweer haar 30e Suske en Wiske Fanclubdag! Het wordt een waar feest voor de echte liefhebber maar ook voor het gezin! Ook dit jaar weer in de zaal Meeting District, Blokhoeve 2 te Nieuwegein.

Vanaf februari 2017 plaatsen wij met enige regelmaat nieuwtjes op de website en Facebook.

Ledenactie, op=op!

Wees er snel bij...!

"De stuivende stad" is in een exclusief en uniek jasje gestoken, speciaal voor een grandioze ledenactie van de fanclub. Kijk snel hier!