Suske en Wiske - De Fameuze Fanclub (Erkende Suske en wiske vereniging)
 

Zesde editie Strips op de Markt

Gepubliceerd op donderdag 26 april

Strips op de Markt voor de 6de keer
Op zondag 6 mei 2012 wordt voor de zesde keer het stripevenement Strips op de Markt georganiseerd. Ook dit jaar wordt de traditie hoog gehouden en vindt op de eerste (koop)zondag van de maand mei de beurs plaats. Het thema van dit jaar is de strip Jan, Jans en de Kinderen. Speciaal voor deze gelegenheid komt Jan Kruis – bedenker en oervader van deze overbekende stripreeks - naar Gouda. Daarnaast treft u vertrouwde onderdelen zoals een tentoonstelling, signerende tekenaars, nieuwe stripuitgaven, een veiling en een reeks aan winkeliers, particuliere handelaren, striporganisaties en uitgeverijen aan. Deze editie van Strips op de Markt wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit de gemeentelijke regeling Goed voor Gouda.

Regio-evenement

Strips op de Markt heeft inmiddels een standaard plaats op de strip- maar ook op de gemeentelijke agenda verovert. De eerste zondag van mei worden strips en Gouda één. Door haar kleinschalige en openbaar toegankelijke karakter is het een beurs voor velen geworden. De harde kernverzamelaar vindt er een keur aan gezochte albums uit alle tijden maar ook de gewone stripliefhebber gaat er zijn of haar reguliere stripseries compleet kunnen maken. Doordat de beurs in het stadshart van Gouda rondom het eeuwenoude gotische stadhuis wordt gehouden, is het zelfs voor dagjesmensen en winkelende publiek aangenaam vertoeven. Het is daarom maar ook doordat er geen toegangsgeld geheven wordt een kleine stap voor vele regionale omwonenden een goede reden om Gouda eens met een bezoekje te vereren.

Jan, Jans en de Kinderen
En er is meer dan strips alleen. Zoals aangegeven is de stripfamilie Jan, Jans en de Kinderen dit jaar onze speciale gast. De strip verscheen voor het eerst in 1970 in het weekblad Libelle. Het beschrijft de huis-, tuin- en keukenavonturen van het gezin Tromp dat aanvankelijk uit vader Jan, moeder Jans en de kinderen Karlijn en Catootje bestaat. Later wordt dat uitgebreid met nakomer Gertje. Het huisgezin wordt aangevuld met de poezen De rode kater (je weet wel…) en Loedertje, Lotje de teckel en Kobus het paard. Verder is buurjongen Jeroen (poep aan je schoen) er vanaf het prille begin bij. In de loop der jaren doen steeds meer vaste gasten hun intrede waaronder nicht Hanna (een overtuigd BOM-moeder), opa Gerrit (de vader van Jan) en zijn vriendin Moeps. De strip loopt al onafgebroken meer dan 40 jaar in Libelle en heeft al bijna vijftig albums opgeleverd. Er is inmiddels een kleine bibliotheek aan secundaire literatuur en reclamealbums verschenen en de hoeveelheid merchandising is niet meer te tellen. Jan Kruis, de bedenker van de stripreeks die het gezin voor een belangrijk deel op eigen omstandigheden en ervaringen baseerde, tekende de strip tot 1999. Vanaf dat moment worden de afleveringen door Studio Jan Kruis getekend. Jan Kruis is op 6 mei onze speciale gast en als bonus neemt hij zijn Austin MG mee die ook met regelmaat in de stripreeks te zien is. Deze klassieker uit 1950 zal niet alleen te zien zijn, Jan Kruis zal er met gasten ook een rondje op de Markt mee rijden. Daarnaast zal hij in de tentoonstellingsruimte zijn eigen Jan, Jans-albums signeren maar ook de delen die hij speciaal voor het leprafonds maakte en de twee delen van Woutertje Pieterse die Kruis van een stripadaptatie voorzag. De tentoonstelling op de bovenzaal van stadscafé De Zalm bestaat naast speciale uitgaven en merchandising ook uit veel origineel werk van Jan Kruis.

Speciale educatieve stripboekenactie
Bij de Stichting Eureducation zijn de afgelopen jaren al verschillende educatieve stripboeken verschenen over de geschiedenis van Nederland. Scenarist Jan Kragt en tekenaar Marc Verhaegen (ex-Suske en Wiske) maakten al albums zoals Michiel de Ruyter, De Vliegende Hollander, Strijd om New York en Vincent van Gogh. Hun nieuwste uitgave Strijd tegen het water wordt tijdens Strips op de Markt te koop aangeboden waarbij de kopers een speciaal educatief pakket cadeau krijgen.

Striptekenaars
Behalve onze hoofdgast Jan Kruis zullen tekenaars Gouda weer of voor het eerst met een bezoek vereren. Daaronder Martin Lodewijk (Agent 327), Bert Bus (Archie, de man van staal), Stephan Timmers (Mountain Mike), Tim van Broekhuizen (Django), Kees Sparreboom (Boot & Van Dijk), Robert van der Kroft (Sjors en Sjimmie) en Peter Boersma (Goudse Post-cartoonist). Er lopen nog verschillende contacten dus de lijst gaat zeker uitgebreid worden.

Stripbier en Stripveiling

Ook de jaarlijkse Stripveiling met kavels voor jong en oud, arm en rijk maakt dit jaar weer onderdeel uit het van het programma. Aan de achterzijde van het stadhuis zullen halverwege de middag de kavels ter bieding worden geveild.  Ook dit jaar laten we weer een speciaal Gouds Stripbier brouwen.  Deze keer heeft onze hoofdgast Jan Kruis de fles van een kenmerkend etiket voorzien. Een niet te missen item voor vaderdag voor zowel bier- als stripliefhebbers! Tot slot is er in de binnenstad alle gelegenheid voor een welverdiende rustpauze op één van de vele terrassen rondom de markt.

Standhouders

Voor onze deelnemende standhouders is het een geliefde beurs vanwege het openbare en gratis toegankelijke karakter, de ruime stands, de schappelijke kraamhuur en bovenal de mogelijkheid om de auto direct achter de eigen stand te kunnen uitladen en parkeren. Als deelnemer hebben zich stripwinkels, uitgeverijen, particuliere handelaren en verenigingen aangemeld.

Kortom zondag 6 mei 2012 is om vele redenen een mooie dag om naar Gouda te komen!

Belangrijkste gegevens
Strips op de Markt
Stripevenement 6 mei 2012
10.00 uur tot 17.00 uur
Locatie op de markt in Gouda; kramen rondom het stadhuis
Let op nieuwe website: : www.stripsopdemarkt.com

Nieuws

 • Suske en Wiske in De Telegraaf

  Goed nieuws voor Nederlandse fans van Suske en ...
  Lees meer...

 • Het betoverende boek

  Bij het begin van de Jeugdboekenmaand in Vlaand...
  Lees meer...

 • Lambik Plastiek

  Op 13 maart verschijnt Suske en Wiske 347: Lamb...
  Lees meer...

Fandag 2019

Fandag zondag 14 april 2019

Op deze dag organiseert de Fameuze Fanclub alweer de 32ste Suske en Wiske Fandag! Het wordt een waar feest voor de echte liefhebber en voor het hele gezin! Ook in 2019 weer in MeetingDistrict, Blokhoeve 2a in Nieuwegein.

Noteer het in je agenda en hou deze website en onze Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

Lees meer...

Ledenactie, op=op!

Wees er snel bij...!

"De stuivende stad" is in een exclusief en uniek jasje gestoken, speciaal voor een grandioze ledenactie van de fanclub. Kijk snel hier!