Suske en Wiske - De Fameuze Fanclub (Erkende Suske en wiske vereniging)
 

De Degelijke Doelen

De Fameuze Fanclub heeft als doel 'het promoten van Suske en Wiske en het bevorderen van het verzamelen van Suske en Wiske-boeken en -curiosa'. Dat is een goed streven, maar sedert enkele jaren ziet de vereniging het ook als doel om aandacht te schenken aan de wereld buiten de avonturen van onze goede vrienden. Zo werd bij het tienjarig bestaan uitvoerig stilgestaan bij het Ronald McDonald Kinderfonds en stond de fanclubdag van 1999 in het teken van het Belgische Ariane-fonds.

Momenteel besteden we aandacht aan de levering van strips aan diverse ziekenhuizen en instellingen door heel Nederland en België. Tevens betrekken we ons bij organisaties die door middel van Suske en Wiske-strips hun activiteiten willen ondersteunen.

Hieronder volgt een korte impressie van alle doelen die we al ondersteunt hebben.

Ronald McDonald Kinderfonds
In 1997 bestond De Fameuze Fanclub tien jaar. Een mooie gelegenheid om niet alleen in Suske en Wiske-sfeer uit te pakken, maar ook om het Ronald McDonald Kinderfonds in het zonnetje te zetten. Voor de organisatie, die er voor zorgt dat ouders dicht bij hun kinderen in het ziekenhuis kunnen zijn, werd een grote veiling georganiseerd. met deze veiling werd ruim 26.000 gulden opgehaald. Een deel van de opbrengst van de speciale uitgave "De verwoede verzamelaar" bracht nog eens 5.000 gulden op. Met diverse donaties meegerekend kwam het totaal op bijna 32.000 gulden. De fanclub steunt het fonds nog steeds door de verkoop van de Huiswerkactie-boekjes en het stripje.
In 2003 bracht de fanclub opnieuw een bezoek aan de kinderhuizen. Dit jaar hadden enkele bestuursleden vele poppenkasten, educatieve uitgaven en leuke Suske en Wiske-stripboeken bij zich. Het Kinderfonds verspreidt de spullen onder de diverse huizen in Nederland.

Ariane Fonds

De twaalfde fanclubdag (1999) stond in het teken van de fanclubuitgave "Avontuurlijke landen". Dit keer koos het bestuur voor steun aan het Ariane Fonds. Een deel van de opbrengst, een bedrag van 5.000 gulden werd feestelijk overhandigd.
Op de twaalfde en dertiende fanclubdag werden enkele items, waaronder op de fanclubdag gemaakte tekeningen van Marc Verhaegen en Paul Geerts, geveild voor het Ariane Fonds. De opbrengsten (ongeveer 2.500 gulden in totaal) werden door de fanclub gedoneerd aan het Ariane Fonds.
Enige tijd geleden heeft Paul Geerts een drietal schitterende tekeningen gemaakt voor het Ariane Fonds. Het Fonds, gevestigd in Middelkerke-Leffinge (België), zet zich in voor gedegen onderzoek naar leukemie. De tekeningen zijn op stevig uitgevoerde kaarten met bijpassende enveloppe te verkrijgen geweest bij de fanclub.

Strips voor ziekenhuizen
In de zomer van 2001 besloot het bestuur van de vereniging tot een gift aan meer dan dertig ziekenhuizen en zorginstellingen. De jeugdafdelingen hiervan kregen gratis pakketten toegezonden met stripboeken om de leestafels op te fleuren met spannende verhalen. De spontane actie kwam tot stand na een aantal ziekenhuisbezoeken van bestuurslid Wim van den Berg, die constateerde dat het aan vrolijk leeswerk nog wel eens ontbrak. Ook het Ronald McDonald Kinderfonds kreeg een aantal pakketten om te verdelen over de verschillende huizen.

Stichting Stibat

De Fanclub heeft gedurende 2001 op alle beurzen en fanclubbijeenkomsten het leuke gratis boekje van de Stichting Batterijen onder de aandacht van haar leden en bezoekers gebracht. Deze korte, informatieve strip nodigt alle lezers uit de schadelijke batterijen vooral volgens de officiële weg in te leveren.
Het boekje met het verhaaltje De olijke opruimers is inmiddels niet meer te verkrijgen bij de vereniging, echter is het op beurzen en bij liefhebbers nog wel te vinden.

Warchild
De fanclubdag van 13 april 2003 had voor het eerst signeerkaarten die gekocht konden worden voor het goede doel. De 400 kaarten werden ten bate van de Stichting Warchild verkocht aan de leden voor € 1,- per stuk. Opvallend was de algemene instemming waarmee de leden deze opzet tijdens de ledendag (november 2003) hadden omarmd. Warchild komt op voor de kinderen die tijdens oorlogen altijd het slachtoffer zijn en richt zich met name op de geestelijke ondersteuning. Je kunt War Child natuurlijk ook steunen door vaste donateur te worden (Vriend van War Child) of een bijdrage over te maken op giro 6366, t.n.v. War Child in Amsterdam.

Moeder Teresa Stichting
Ook op de fanclubdag van 2004 werd er weer met signeerkaarten gewerkt. Dit jaar werd er door het bestuur gekozen voor de Moeder Teresa Stichting. Deze stichting helpt op allerlei mogelijke manieren de allerarmsten in de wereld. Het bedrag van € 400,- werd verhoogd met € 100,-, zodat De Fameuze Fanclub € 500,- kon overmaken. Hierdoor is het mogelijk gemaakt dat er een huis voor kinderen gebouwd kon worden! Meer informatie over deze stichting vindt u hier.

Stichting CliniClowns
Op de ledendag van 2004 werd een speciale uitgave van de gemeente Zoetermeer geveild voor het goede doel. Dit doel was Stichting CliniClowns, een organisatie die het leven voor kinderen in ziekenhuizen wat aangenamer probeert te maken. De Nederlandse en Engelse luxe uitgave brachten totaal € 740,- op. De fanclub verhoogde het bedrag met € 500,-, waardoor op 14 november totaal € 1.240,- werd geschonken aan de stichting.

Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa)
De signeerkaart van de achttiende fanclubdag van 2005 was voor het goede doel KiKa bestemd. De € 500,- die de kaarten opbrachten, zal KiKa gebruiken om het leven van kinderen met kanker weer wat dragelijker te maken. De onderzoeken, doktoren, medicijnen en vaak ook chemokeuren zijn al erg genoeg voor deze kinderen. Zwemkampioen Inge de Bruin is een grote promotor van de stichting. De stichting stuurde ons een leuke bedanktkaart!

Stichting Nomzano Frees School
Stichting Nomzano Free school is het goede doel dat met de negentiende fanclubdag (2006) werd ondersteund. De signeerkaart heeft hierdoor ook een Zuid-Afrikaans tintje meegekregen. Stichting Nomzano Frees School is namelijk een stichting die kinderen probeert te helpen in de armste wijken van Zuid-Afrika, de zogenaamde Townships. De volledige opbrengst van de signeerkaarten is geschonken aan de stichting.

Nieuws

 • Suske en Wiske in De Telegraaf

  Goed nieuws voor Nederlandse fans van Suske en ...
  Lees meer...

 • Het betoverende boek

  Bij het begin van de Jeugdboekenmaand in Vlaand...
  Lees meer...

 • Lambik Plastiek

  Op 13 maart verschijnt Suske en Wiske 347: Lamb...
  Lees meer...

Fandag 2019

Fandag zondag 14 april 2019

Op deze dag organiseert de Fameuze Fanclub alweer de 32ste Suske en Wiske Fandag! Het wordt een waar feest voor de echte liefhebber en voor het hele gezin! Ook in 2019 weer in MeetingDistrict, Blokhoeve 2a in Nieuwegein.

Noteer het in je agenda en hou deze website en onze Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

Lees meer...

Ledenactie, op=op!

Wees er snel bij...!

"De stuivende stad" is in een exclusief en uniek jasje gestoken, speciaal voor een grandioze ledenactie van de fanclub. Kijk snel hier!