Suske en Wiske - De Fameuze Fanclub (Erkende Suske en wiske vereniging)
 

De Fantasievolle Vertellers

Het Limburgs Museum in Venlo organiseert een grote tentoonstelling over een bijzonder populaire cultuuruiting: de stripverhalen van Suske en Wiske. Vanaf 1945 getekend door Willy Vandersteen en zijn opvolgers. Waren in het in eerste instantie typisch Vlaamse verhalen, al snel werd ook de Nederlandse markt bediend. De ontwikkeling van de figuren en de avonturen, maar ook van de uitvindingen van Barabas, van allerlei technologische snufjes en zelfs van het taalgebruik van de helden geeft een mooie kijk op de geschiedenis van de afgelopen 65 jaar.

Vier de verjaadag mee van Suske en Wiske op 5 april
Op 5 april wordt in het Limburgs Museum de 65ste verjaardag van Suske en Wiske gevierd. Je kunt een tatoeage laten zetten van Suske, Wiske of Tobias. Ook kun je De Texasrakkers kijken, deelnemen aan de Suske en Wiske-quiz of je eigen strip of Suske en Wiske-tas maken. Luc Morjaeu is aanwezig om albums te signeren en om de kaarsjes op de verjaardagstaart uit te blazen!
Uiteraard kun je ook de prachtige tentoonstelling in het museum bewonderen.

Op vrijdag 22 mei vond er een bijeenkomst plaats in het Limburgs Museum, waarbij de plannen voor de tentoonstelling werden ontvouwd en de tekening onthuld die speciaal voor de tentoonstelling is ontworpen door tekenaar Luc Morjaeu en scenarioschrijver Peter van Gucht van Studio Vandersteen. Van de tekening is in een eenmalige oplage een affiche op A2-formaat gemaakt dat alleen op deze dag door beide kunstenaars werd gesigneerd. Een fotoverslag is onderaan te vinden.

Een bezoek aan de tentoonstelling is alleen al door de bijzonder vormgeving een belevenis. Vier grote diorama’s (driedimensionale uitvergrotingen van een afbeelding uit de strip) zijn echte eyecatchers. Omdat de tentoonstellingswanden zijn behangen met meer dan levensgrote prints van Suske en Wiske en hun kompanen, waan je je in hun wereld. Je komt er van alles te weten over hoe geschiedenis en volksverhalen een inspiratiebron zijn geweest voor de populaire strip, en spelenderwijs leer je hoe Vandersteen en zijn opvolgers fantasie hebben toegevoegd aan hun vertellingen.

In het eerste deel van de tentoonstelling wordt gefocust op de historie van de strip zelf. De geschiedenis van de strip, de verschillende tekenaars en de ontwikkeling van hoofd- en bijfiguren komen aan bod. Bijzondere aandacht krijgen ook de speciale effecten en natuurlijk de prachtige uitvindingen van professor Barabas en de verschillende manieren waarop de vrienden in het verleden terecht komen. Er is ook aandacht voor de albums die in andere talen zijn verschenen.

In het vervolg van de tentoonstelling nemen Suske en Wiske je mee naar de fantasiewereld van Vandersteen. Ze laten je zien hoe hun avonturen tot stand zijn gekomen. De inspiratie voor de verhalen vond Vandersteen (en dat geldt ook voor zijn opvolgers) vaak in geschiedenis, kunst en volksvertellingen. Een bijzonder beeld, een mooie anekdote of een spannend verhaal vormt het uitgangspunt voor een avontuur van Suske en Wiske.

Het was en is zeker niet de bedoeling geschiedenisles te geven aan de lezers; hun plezier, dat van de auteur en een spannend avontuur voor Suske en Wiske gaan boven historische correctheid. Dat Romeinen helemaal geen frietjes eten (“Lambiorix”), dat er geen auto’s reden aan het begin van de negentiende eeuw (“De tuf-tufclub”), het zijn zeker geen ‘fouten’ van de tekenaars.

In het Limburgs Museum ontdek je vanaf 16 oktober hoe fantasievol de vertellers van Suske en Wiske zijn, en hoe zij inspiratie hebben gevonden in geschiedenis en volksverhalen. De tentoonstelling eindigt op 19 september 2010.

De tentoonstelling is in nauwe samenwerking met Standaard Uitgeverij, Studio Vandersteen en De Fameuze Fanclub opgezet.

Als extra aanvulling op de tentoonstelling is er een tentoonstellinggids gemaakt met diverse informatie over hetgeen allemaal te zien is in het museum.
Ook is er een speciale sectie op de website gericht op de tentoonstelling.

De Fantasievolle Vertellers

 

Nieuws

 • Speciale editie J.ROM bij Makro

  Makro België pakt vanaf woensdag 26 novemb...
  Lees meer...

 • J.Rom: Force of Gold vandaag gelanceerd

  Vanmorgen werd in Antwerpen de nieuwe spin off ...
  Lees meer...

 • Force of Gold trailer

  Bekijk hieronder de trailer van de nieuwe stripser...
  Lees meer...

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De nieuwsbrief zal 3-maandelijks verschijnen en is bedoeld voor leden van de fanclub. De leden die hun email-adres bij de fanclub bekend hebben gemaakt, zijn automatisch ingeschreven. Om er zeker van te zijn dat u de nieuwsbrief ontvangt, kunt u zich hier aanmelden.

Fanclubdag 2014

Fanclubdag 6 april 2014

Klik hier voor foto's van de Suske en Wiske dag!

Ledenactie, op=op!

Wees er snel bij...!

"De stuivende stad" is in een exclusief en uniek jasje gestoken, speciaal voor een grandioze ledenactie van de fanclub. Kijk snel hier!