Suske en Wiske - De Fameuze Fanclub (Erkende Suske en wiske vereniging)
 

't Gratis Geschenk

In 1999 ontstond binnen het bestuur van de fanclub het idee om leden, die de fanclub opnieuw een jaar trouw zouden blijven, een gratis geschenk aan te bieden dat niet in de handel verkrijgbaar zou zijn. Het duurde niet lang, of kunstenaar Fons van Dommelen, erelid van de vereniging en maker van de reeks Suske en Wiske-beeldjes, kreeg het verzoek om een voorbeeld uit te werken...

In augustus 2000 verscheen, later dan gepland vanwege de drukte rond de Albert Heijn-actie, het eerste schitterende werkje van zijn hand: Wiske uit "De perenprins". De detaillering en de keuze voor deze Wiske maakte het beeldje direct erg succesvol bij leden verzamelaars. Tientallen leden werden met terugwerkende kracht lid om het kleinood alsnog in de verzamelkast te kunnen plaatsen.
Al in september van datzelfde jaar begon Fons van Dommelen aan zijn tweede kado. In de lijn van het verschijnen van karakters in Suske en Wiske-avonturen was nu Suske aan de beurt. Zodoende werd op de fanclubdag van 22 april 2001 Suske uit "Wattman" aan de leden gepresenteerd. Ook deze versie viel goed in de smaak, getuige de vele reacties en verzoeken. De kado's worden echter in een oplage gemaakt die gelijk is aan het ledenbestand, met daarbij enkele exemplaren om schade en dergelijke op te vangen. Ze zijn los in de verkoop niet verkrijgbaar.
Wie lid was in 2001 en lid bleef in 2002 kon op de fanclubdag van 21 april 2002 de elegante Sidonia uit "De eenzame eenhoorn" afhalen op vertoon van de ledenpas. Het beeldje werd al vroeg in 2001 door Fons van Dommelen gemaakt. Op de fanclubdag van 13 april 2003 was een prachtige Lambik uit "De kleine postruiter" aan de beurt.
Het verhaal "De toffe tamboer" stond model voor het vijfde ledenbeeldje. Jerom werd, inclusief tamboer, minitieus nagemaakt en gepresenteerd op de fanclubdag van 2004.
Het zesde geschenk is gepresenteerd op de fanclubdag van 2005, althans dat was de bedoeling. Het beeldje van Barabas uit "De racende race" zag pas later in april het levenslied door transportproblemen bij de firma Parastone.
Schanulleke uit "Het vliegende bed" is gekozen als zevende ledenbeeldje, voor het jaar 2006. De prachtige creatie van Fons van Dommelen bestaat voor het eerst uit twee figuurtjes. We zien in het klein Jerom weer terugkomen, die de grote Schanulleke probeert tegen te houden.
Na de hoofdfiguurtjes is er voor 2007 gekozen voor een nevenfiguur uit de reeks. Er is gekozen voor Savantas uit "De sprietatoom". Dit figuur sprak al snel tot de verbeelding toen het verhaal verscheen in de krant. Nu nog is het een mysterieus figuur dat nog nooit als beeld is verschenen. Op het mini-tafereel heeft hij Lambik net verkleint.
Voor 2008 is een tweede schurk naar voren geschoven en wel niemand minder dan Krimson. Het bestuur heeft hierbij gekozen voor een pose uit het verhaal "De regenboogprinses". In dit verhaal is Krimson te zien als piraat op zoek naar het goud. Krimson is in dit verhaal fraai uitgedost als piraat, inclusief zwaard en hoed!
In 2009 brengt de fanclub een goedaardige 'schurk' uit in de vorm van Van Zwollem, de vader van Anne-Marie van Zwollem. Het beeldje is gekozen uit "Het sprekende testament".
2010 brengt een mooi minitafereel van Theofiel Boemerang op de vlucht richting de aarde. Er gekozen voor een scene uit "De tikkende tinkan".
2011 en 2012 brengt voor de leden twee zeer bijzondere ledenbeeldjes: het Fameuze Fanclub-logo! In 2011 komt Suske met de S en Tobias en Schanulleke uit en in 2012 Wiske met een W. Fons van Dommelen heeft er ware kunststukjes van gemaakt voor de vereniging.
in 2013 brengt de fanclub voor haar leden een mooi beeldje van Vitamitje uit. Het gaat om een scene uit 'De Tootootjes', waarbij Vitamitje haar kinderen voedt.

De fanclub zal trachten ieder jaar een beeldje uitbrengen, waarbij het uitgangspunt is dat juist alternatieve verschijningen van de hoofdrolspelers worden uitgebeeld.
Voor leden wordt als meetpunt genomen het moment na de betaling van het lidmaatschapsgeld, in februari van elk jaar. Om het beeldje te ontvangen zijn enkele regels opgesteld. Ditzelfde geldt ook voor leden die het beeldje niet willen ontvangen. Alles is uitgeschreven in deze brief.
Wie toch de hand wil leggen op de beeldjes dient rekening te houden met een lidmaatschap over voorgaande jaren. De beeldjes van Wiske, Suske en Sidonia en Lambik zijn al op, de beeldjes van Jerom en Barabas bijna.

ledenbeeldjes

Ledenbeeldje 2000 Ledenbeeldje 2001 Ledenbeeldje 2002
Ledenbeeldje 2003 Ledenbeeldje 2004 Ledenbeeldje 2005
Ledenbeeldje 2006 Ledenbeeldje 2007 ledenbeeldje 2008
Ledenbeeldje 2009 Ledenbeeldje 2010 Ledenbeeldje 2011
Ledenbeeldje 2012 Ledenbeeldjes 2011 en 2012 Ledenbeeldje 2013

Nieuws

 • Lambik Plastiek

  Op 13 maart verschijnt Suske en Wiske 347: Lamb...
  Lees meer...

 • Heruitgaven korte verhalen

  Vanaf maart zullen de eerste 10 delen verschijn...
  Lees meer...

 • Versus 124

  Christian Verhaeghe tekende speciaal voor de Fa...
  Lees meer...

Fandag 2019

Fandag zondag 14 april 2019

Op deze dag organiseert de Fameuze Fanclub alweer de 32ste Suske en Wiske Fandag! Het wordt een waar feest voor de echte liefhebber en voor het hele gezin! Ook in 2019 weer in MeetingDistrict, Blokhoeve 2a in Nieuwegein.

Noteer het in je agenda en hou deze website en onze Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

Lees meer...

Ledenactie, op=op!

Wees er snel bij...!

"De stuivende stad" is in een exclusief en uniek jasje gestoken, speciaal voor een grandioze ledenactie van de fanclub. Kijk snel hier!